Japansk mad er et et festfyrværkeri af gastronomiske lækkerier og uendelige variationer af retter, fra sushien som smelter på din tunge, til Donburi som bare er det hurtige men sindssygt lækre, hurtige måltid. Der er ligeledes  masser af udenlandske spillere på markedet, når du bevæger dig rundt i byerne, men mest af alt, er det det japanske køkken, som dominerer. Som det forholdsvis selvforsynende land Japan i øvrigt er, er Japansk mad meget sæsonbetonet.

Tag på verdens ældste fastfood restaurant

I Japan ligger der en fastfoodkøde der ligesom Izakaya kæden serverer billige retter, som simpelthen er så lækre, at du tror det er løgn. Yoshinoya hedder kæden og er de er eksperter i lækker hurtigmad. De er ret gode til gyudon, som er en risret med poksekød og løg på toppen som altid serveres med diverse mere eller mindre tilbehør. Og som skrevet andre steder, også med traditionel japansk, kold te til.

Temarestauranter er en ting i Japan, som alle bør prøve. Fx Robotrestauranten i Tokyo eller fastfoodkæden, som sælger urimeligt billige retter, ganske sunde og nærende, sammenlignet med den fastfood, som vi kender herhjemme. Mange fastfoodkæder kan eksempelvis have specialiseret sig i at servere én ret, måske med få variationer af den.

Eksempler på japansk mad

Et typisk sted man vil gå hen at spise, er et sted som serverer “Donburi” (丼). Selve ordet betyder bare skål og antyder hvordan maden anrettes. I bunden er skålen ligger et flot lag, helt almindeligt kogte ris som så er toppet med den fødevare du har valg.  De mest almindelige er skåret oksekød (gyudon), schnitzel katsudon ( tonkatsu ) , kylling med æg (oyakodon) ( kylling og æg) og rå fisk og skaldyr (kaisendon).

Mere end 200 Michelinrestauranter

Tokyo er den by i verdens med fleste restauranter som har fået en eller flere Michelinstjerner – lidt over 200 tror jeg. Rent faktisk er nogle af disse til at betale uden at du bliver rundbarberet. Det kræver nok lidt planlægning og givetvis bestilling i god tid i forvejen at kunne få plads på én af dem.

HINT! Nogle af dem ligger i området Kagurazaka (ved Iidabashi station), et tidligere underholdnings/geisha distrikt som er rigtig hyggeligt med mange forskellige (lidt finere) restauranter.

Udstilling af mad

Nærmest alle restauranter og dessertbarer udstiller deres retter og menuer udenfor restauranterne i plastik. Så ved du, hvad du får, når du går ind og bestiller en ret med et japansk navn, som du ikke ved, hvad betyder. Det kan være en god ide ved bestilling at sige, hvad du bryder dig om, eller ikke bryder dig om. Mange japanske retter er lavet på en base af fisk på en måde, som vi normalt ikke forbinder med fiskesmag, men der serveres samtidig mange andre retter, med base på gris eller okse.

Japansk mad er mange ting. i japan udstiller de fleste restauranter alle deres retter i plastik - what you see is what you get

1 Stjerne2 Stjerner3 Stjerner4 Stjerner5 Stjerner (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kommenter med Facebook